Välkommen till LF-Seniorerna
- föreningen för LFAB:s pensionärer -
Så ensam och övergiven har jag, Jörgen, inte känt mig sedan mamma glömde att hämta mig i skolan på min första skoldag.
Klockan 06.45 sitter jag ensam på Cityterminalen utanför gaten till vår stora buss som ska ta oss till Dalsland. Gaten är låst och inte skymten av någon LF-kompis. Undrar var dom är? Tittar i mina papper och finner att vi skulle samlas först 07.30! Ridå!
De gamla Seniorpolarna droppar in en efter en och snart är alla på plats utom Bosse från Enköping vars pendeltåg flippat ut. Han dyker till slut upp med liten marginal "and off we go".
Lite grått väder längs vägen men som vanligt i Karlstad, "Sola" var där! Mysigt stopp i Kristinehamn vid ett litet rött hus, Strandgårdens Värdshus. Förplägnad och nödvändiga toalettbesök. Kaffe på terrassen när en rote med Gripen-plan dånar förbi. Kommer dom från Västerås eller kanske Karlsborg och förresten var ligger Karlsborg? Troligen väster om Vättern och vilket bekräftades efter ett Google-sök. Här fick vi också ta del av en av reseledare Eriks hobbys, fantastiskt fina små figurer av Champagneflask-grimmor. En nog så god anledning att ta sig ett glas champagne.
Efter lunch fortsatte vi resan genom Dalsland, detta ofta bortglömda landskap, som är så vackert. Grönt, glest bebyggt och väldigt rogivande. Passade oss 08-or bra.
I norra Dalsland vid Fengersfors gamla pappersbruk finns ett levande kulturcentrum, Not Quite "A little bit of New York mitt i periferin", där vi stannade till för en guidad tur. Här har konstnärer och hantverkare av skilda slag sina ateljéer och verkstäder. Här finns konsthallar, galleri, butik och café och det ryker från keramikugnar, ässjor och varma sågar.
I strålande sol lotsades vi runt bland allmoge-produkter, tavlor, träsniderier och smidesprodukter.
Vi hann också med lite shopping i deras butik och den mest populära produkten som inhandlades av oss var en smidesstång med ett hjärta på toppen. Anledningen att köpa just denna produkt kanske var att blidka den äkta hälft som inte fick komma med på resan?!
Vi fick också njuta av Eriks vackra flöjtspel i Ack Värmeland du sköna.
Färden fortsatte sedan till Bengtsfors där vi övernattade på ett fint litet hotell vid båthamnen, där vi var de enda gästerna. Förfriskningar, som betalades ur egen ficka, dracks och därefter serverades vi en galamiddag i en fin mysig matsal med utsikt över hamnen. Toast Skagen och oxfilé inmundigades, nedsköljt med fylligt rödvin. Så tungt livet kan vara!
Hade vi varit 25-plussare hade vi säkert rumlat runt hela natten med vin, kvinnor och sång men nu är vi ju 75-plussare så vi lade örat vid huvudkudden redan vid pass 22.30.
Dagen därpå vaknade vi till ljudet av smattrande regn men vi positiva vänner njöt av en härlig frukost och därefter inleddes bussfärden på krokiga vägar ner till Håverud och Dalslands kanal.
Kanalen byggdes på tre år i mitten av 1800-talet i syfte att kunna transportera malm och trävaror från Dalsland till Västerhavet och vidare ut för export. Konstruktör var Nils Ericsson, som var bror till den mer kände John Ericsson. Han med amerikanska inbördeskriget och pansarbåten Monitor.
I lätt duggregn startade vi vår färd nordväst ut mot 16 slussar och närmare 40 meters höjdskillnad. Stilla och långsamt stretade båten framåt.
Härligt, spännande och kul samtal med skeppsgossen P-G som jobbade ombord. Skeppsgossen var 79 år, kom från Ö-vik och var MODO-supporter. Härlig lunch med rökt lax medan ägarinnan Annika berättade lite historien bakom båtens tillkomst. Den visade sig vara byggd på Storholmen strax norr om Lidingö och var 130 år gammal. Annika visade sig vara en hängiven golfare, vilket ju stärkte hennes aktier betydligt! Förutom slussar gled vi genom stilla öppna sjöar och beskådade bland annat Baldersnäs Gård. Det var en underbar dagsupplevelse och inte mindre spännande blev det när vattnet plötsligt tog slut! Vi fick vänta en god stund i en sluss innan vattnet till slut sakta lyfte upp oss till nästa sjö.
Ni som inte var med på denna resa missade en mycket trevlig tvådagars-tur och ni missade också en härlig reseguide som då och då försåg oss med intressanta historiebeskrivningar ofta beledsagade av olika tvärflöjtstruddelutter, schlagers såväl som klassisk musik. Heders åt denne Erik och vår skicklige chaufför Micke som också visade sig vara en ekvilibrist på tvärflöjt.
Vid pennan
Jörgen Brandt
Foton: Jörgen Brandt, Marika Tranback, Lena Forsberg