Höstutflykt med m/s Rödlöga till Vaxholm

På utresan serverades kaffe och mackor(delvis hembakt) och färden kommenterades av befälhavare Björn. Bland annat berättade Björn att en optisk telegraf uppförd i slutet på 1700-talet med plåtskivor fanns uppsatt på ett berg vid Skurusundet och vid god sikt telegraferade man till en station i Furusund (skarpa ögon hade man förr?!). Idag har HSB byggt lägenheter på platsen (Telegrafberget) med vidunderlig sjöutsikt och vad det kommer att kosta kan man ana!

På förmiddagen den 12 oktober embarkerade 39 fullvaccinerade seniorer ombord på M/S Rödlöga för båtfärd till Vaxholm. Med Rödlöga brukar vi traditionellt göra utflykt på försommaren i Saltsjön eller Mälaren. Av förklarliga skäl blev det höstutflykt denna gång!

Väl framme i Vaxholm vidtog cityvandring (jodå, Vaxholm fick stadsprivilegier 1647). Stadens ekonomi vilade på kronan (militären alltså!), strömmingsfisket och turism. Idag existerar staden tack vare turism som startade med förmögna Stockholmare som från mitten av 1800-talet önskade sig frisk luft och miljöombyte. Idag är det krogar och party som lockar!

Redan på 1500-talet betraktades Vaxön som strategisk med tanke på inloppet till Stockholm.
Då Gustav Vasa hade dålig erfarenhet av danskarna beslöt han att en fästning skulle uppföras på holmen mellan Vaxö och Rindö för att kunna skjuta eventuella danskbåtar i sank! Originalfästningen finns inte kvar utan den vi ser idag är från 1863. Originalfästningen har varit strid i två gånger, 1612 då dansken gjorde ett försök och under rysshärjningarna i skärgården 1719. Båda gångerna lyckades man få fienden att ta till harvärjan!

När en rysk amiral (känd som väldigt barsk) på besök – fredligt – passerade Vaxholms fästning sas det att han skrattade två gånger i sitt liv, första gången när hans svärmor dog andra gången när han såg Vaxholms fästning!

För att kolla saken provsköt man den egna fästningen 1872 med det dystra resultatet att efter tre skott rasade muren. Idag är fästningen avmilitariserad och huserar restaurang, B&B, museum samt lokaler för event och andra fredliga aktiviteter. Kustartilleriet lämnade Vaxholm 2005.

Efter att våra två guider berättat om staden bar det av hemåt till Strandvägskajen. På hemresan serverades lunchbuffé med inkokt lax, svamppaj, kötträtt det mesta hemlagat . Ett glas – bra vin - ingick i avgiften och fler kunde inköpas i den diminutiva baren som även hade en god öl från Nynäshamns Ångbryggeri.

Väl hemma klockan 14.00 debarkerade alla mätta och belåtna samt såg fram mot nästa aktivitet som står att läsa om här på hemsidan!