Välkommen till LF-Seniorerna
- föreningen för LFAB:s pensionärer -
Svaret på frågan kanske får sitt svar längre ner i reportaget.
Utan några större förväntningar travade jag iväg till Sven Harrys museum för en guidad tur. Vad skulle bli så intressant att få veta om Anna Wahlgrens halvbror, som var byggmästare och också son till en byggmästare?
Foto: Ewa Pauli
Helene Schjerfbeck från Finland visade sig vara mycket före sin tid. Några tavlor vi såg kunde lika gärna ha varit målade av Sigrid Hjerten eller Dardel, båda som levde mycket senare än Schjerfbeck. Där fanns tavlor av Karl Fredrik Hill, dels från hans friska period men också tavlor från hans senare sjukliga liv där livet var så knapert att tavlorna mest ritades på begagnade pappersbitar med kolkrita.
Vi såg också en tavla av Strindberg, som mest liknade ”som stormen river öppet hav” (sång framförd av Mikael Rickfors). Kladdig och inte i min smak, men som känd författare ute i Europa värderas denna tavla till 30 Mkr! De tre ovan nämnda konstnärerna led alla av olika psykiska besvär. Kan det ha berott på att de var så mycket före sin tid och lite avvikande så att de missuppfattades och därigenom hamnade utanför den sociala tryggheten/gemenskapen. De var väl helt enkelt inte politiskt korrekta, som det heter idag.
Foto: Karl-Erik Malmquist och Ewa Pauli
Specialutställningen ”Tomtens resa genom tiderna” var trevlig att se. Mycket igenkännande med bland annat julkort av Jenny Nyström och en hel vägg tapetserad med Jultomten, ett magasin som på sin tid var så populärt att utgåvorna sprang upp i 200000 exemplar under en tid då vår befolkning var kanske en miljon.
Vi fick lära oss att tomtens ursprung är Sankt Nikolaus som var så medmänsklig att han gav gåvor till fattiga familjer genom att skicka sina julgåvor genom skorstenen.Dessa fångades sedan upp i en strumpa av mottagaren!
Kul onödig information liksom att tomten i Sverige i början var en grå vresig gubbe som höll till på bondens gård eller just tomt, därav tomte!
Foto: Ewa Pauli och Karl-Erik Malmquist
Lyckat evenemang som jag fick vara med om, jag som först inte hade tänkt att anmäla mig!
Vid pennan Jörgen Brandt
Mina farhågor besannades inte!
Vi fick en underbart kunnig guide som pratade nästan ingenting om Sven-Harry men desto mer om hans konstsamling som var inhyst i ett museum som är en replika av hans gamla hem på Ekholmsnäs gård på Lidingö. Där fanns mattor av Märta Måås, där fanns ljusstakar från Svensk Tenn, silvergrejer gjorda av Wiwen Nilsson men framförallt en härlig konstsamling bestående av nästan bara kända nordiska konstnärer.