Hur svårt kan det vara att gilla italienska viner och italiensk buffé?

Inte alls tyckte 40 glada seniorer som slöt upp på Militärsällskapet till denna italienska afton.


Lokaliteterna gav ett pampigt och ett lite stramt intryck med bl a porträtt på alla svenska kungar sedan Gustav Vasa, men vårt gäng var på ett lättsamt sätt inställda på en avspänd kväll och så blev den.

Mia, vår vinprovningsledare från Venedig, lotsade oss genom olika sorters viner och förklarade varför fyra olika viner, som kom från samma distrikt i norra Italien, kunde smaka så olika. Många av oss var lite ovana med att sniffa på vinet, snurra med glaset och nästan gurgla ner vinet för att få ut bäst möjliga smak. Vi vanliga är ju mest vana vid att bara sörpla i oss vinet!

Mia varnade oss för att mixa grönmögelost med vanliga röda viner. Det smakar mest plåt i munnen!
Ändå var vi många som njöt av gorgonzola tillsammans med det röda vinet. Vi lärde oss dock att man får tycka precis vad man vill. Tycker man att ett vin är gott, så är det just det. I alla fall för mig.
Vi lärde oss dock att Amarone tillsamman med parmesan är så ljuvligt gott. Det hade att göra med det kraftfulla vinet kombinerat med den rätt salta parmesanen.

Lärde vi oss nå´t? Kanske något, men det var ju inte det viktigaste utan skälet till att mötas på en vinprovning för oss, var att njuta av mat och dryck och ha trevligt. Och det hade vi!

Vid pennan

Jörgen