Eldsjälar och gemenskap: En dag i brandmännens och historiens tecken

En klar och krispig vårdag i mars samlades den första gruppen av förväntansfulla seniorer utanför Katarina brandstation på Södermalm för en guidad visning av brandstationen och museet Röde Hanen. Då våra medlemmar visat stort intresse för aktiviteten kom den att följas av ytterligare tre visningar och vi är nu totalt 82 medlemmar som vet mycket om Stockholms Brandförsvar.

Våra guider Per-Åke och Tomas

Katarina brandstation, Stockholms äldsta i drift, utnämndes 2022 till ”Världens äldsta kontinuerligt bemannade brandstation” av Guinness rekordbok.


Vi togs varmt emot av våra guider Per-Åke Gavhed och Tomas Nyberg, båda tidigare brandmän på stationen. 


Tomas och Per-Åke berättade för oss om den moderna stationens rutiner, fordon och utrustning. Med glimten i ögat berättade de om vardagen som brandman: "Ingen dag är den andra lik – ibland handlar det om att rädda liv, andra gånger om att rädda en katt."

Dagens moderna utrustning förevisas

Efter denna genomgång av hur brandförsvaret fungerar i dagsläget fortsatte vi till det lilla museet Röde Hanen – namnet hämtat från det gamla uttrycket för eldsvåda, som ligger vägg i vägg med brandstationen. Vi visades runt i museet där vi fick ta del av Stockholms brandhistoria, från 1600-talets stadsbränder till 1800-talets spruthus och 1900-talets modernisering. Därefter fortsatte vi en trappa ner till deras ”festvåning” där vi bjöds på förmiddagsfika och ännu mer av Stockholms brandförsvars historia berättade av våra kunniga guider.

Efter en förmiddag fylld av intryck tog gruppen sikte på restaurang Kvarnen, där borden redan var dukade. Stämningen var hög när klassiska rätter som oxjärpar och laxpudding serverades tillsammans med ett glas vin/öl och kaffe.


"Det här är så mycket mer än ett studiebesök. Det är gemenskap och kultur i ett" var en av kommentarerna från en deltagare.


Läs också

På Röde hanens webbplats finns en massa intressant läsning om Stockholms Brandförsvars historia.

Till Röde Hanens webbplats


Den 16-17 maj var det 35 år sedan Katarina kyrka totalförstördes i en brand. Tidningen Mitt i uppmärksammade detta i en artikel.

Till artikeln


Vid pennan
Lena Forsberg
Foto: Bosse Ahlgren, Marika Tranback och Lena Forsberg